Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ
Λόγια και σκέψεις για τη Δημοκρατία

      

Καθώς είμαι ένα 11χρονο παιδί, έχω ελάχιστα βιώματα και μικρή πείρα, για να πω «τι είναι Δημοκρατία». Πιστεύω όμως ότι μπορώ να εκφράσω σκέψεις και απόψεις, για το τι σημαίνει να συμπεριφέρεσαι και να λειτουργείς δημοκρατικά.

          Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με την έννοια της Δημοκρατίας ήταν στο μάθημα της Ιστορίας, όπου ο δάσκαλος μάς μίλησε για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, που είναι η κοιτίδα του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Μιλήσαμε για τον Κλεισθένη, το θεμελιωτή της Δημοκρατίας, ο οποίος χώρισε όλους τους Αθηναίους πολίτες, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης, σε 10 φυλές με ίσα δικαιώματα. Επίσης αναφερθήκαμε στο αντίστοιχο Κοινοβούλιο της εποχής, την εκκλησία του δήμου, όπου μπορούσαν οι πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε συζητήσεις, χωρίς να υπάρχουν κάποιοι αντιπρόσωποί τους. Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε πως όταν μιλούσαμε για το χρυσό αιώνα του Περικλή, με την άνθιση των τεχνών και των γραμμάτων, το συνδυάσαμε με τη Δημοκρατία που υπήρχε και με την καθολική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

          Κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιούμε στο σχολείο εκδηλώσεις, όπου ακούγονται λέξεις και εκφράσεις όπως: ελευθερία, ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα, κάτω η Χούντα, οι οποίες εκφράζουν την επιθυμία των ανθρώπων για Δημοκρατία. Είναι όμως συγκλονιστικό για εμάς τα παιδιά να ακούμε ότι άνθρωποι, και μάλιστα φοιτητές, αψήφησαν τη ζωή τους, για να’ ρθει η Δημοκρατία στη χώρα μας. Έτσι αντιλήφθηκα τελικά, ότι η Δημοκρατία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που πρέπει να υπερασπιζόμαστε στη ζωή.

          Όλες αυτές οι γνώσεις μού κέντρισαν το ενδιαφέρον και άρχισα να βλέπω, για παράδειγμα, τις ειδήσεις με άλλο μάτι, άρχισα να ακούω συζητήσεις και να «ρουφάω» τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο.

          Δημοκρατία όμως για εμένα το παιδί, δεν είναι μόνο το πολίτευμα, την αισθάνεσαι παντού. Στην οικογένεια κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των μελών της, υπευθυνότητα, σεβασμός και ενημέρωση των παιδιών για τα πολιτικά δρώμενα, χωρίς να επιβάλλονται στενές κομματικές πεποιθήσεις.

Στο σχολείο θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στο μάθημα και να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας. Για να παρθεί μία απόφαση χρειάζεται η έγκριση της πλειοψηφίας της τάξης. Στην τάξη επίσης, πρέπει να επικρατεί κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

          Ακόμα και στις παρέες πρέπει να υπάρχει το πνεύμα του σεβασμού και της αλληλεγγύης, χωρίς να γίνονται ρατσιστικές διακρίσεις.

          Στη σημερινή εποχή όμως, βλέπω σε εκπομπές στην τηλεόραση και ακούω σε συζητήσεις των μεγάλων, ότι η Δημοκρατία απειλείται από πολλούς κινδύνους. Νομίζω ότι πρέπει και εμείς τα παιδιά να ενημερωθούμε για τη Δημοκρατία, για να μπορέσουμε να την υπερασπιστούμε.

          Πιστεύω όμως, ότι τη Δημοκρατία τη νιώθει κάθε άνθρωπος μέσα του.

          Οι πολίτες της Δημοκρατίας δίνουν καθημερινά «εξετάσεις», ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα της καθημερινής ζωής: σέβονται τη θέση τους στην «ουρά», προσέχουν να μην ενοχλούν το διπλανό τους, πιστεύουν πως έχουν πρώτα καθήκοντα και έπειτα δικαιώματα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΡΠΑΛΑΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

  

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ALADDIN ON ICE (2)

Picture
Από το μαθητή Θοδωρη

Την Παρασκευή 21/1/11 επισκεφθήκαμε με το σχολείο τo γήπεδο «Φίλλιπος Αμοιρίδης», για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Aladdin on ice”. Ο θίασος αυτός πραγματοποιεί μία περιοδεία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και στην οποία συμμετέχουν 30 αστέρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

    Το πανέμορφο αυτό θέαμα θα ξεκινούσε στις 10:00 και θα διαρκούσε μία ώρα και σαράντα λεπτά.

      Την ιστορία αυτή την αφηγείται η Scheherazade, σύμφωνα με την οποία ο  Aladdin, ένας φτωχός μικροπωλητής, προσπαθεί να μαγέψει με την αγάπη του την πριγκίπισσα της Μέσης Ανατολής,  Shariba η οποία βρίσκεται σε ηλικία γάμου και διαρκώς     απορρίπτει κάθε πρόταση. Ο κακός βεζίρης όμως προσπαθεί να εμποδίσει την πριγκίπισσα να παντρευτεί τον ήρωά μας. Έτσι καλεί τους πρίγκιπες της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Αφρικής να της κάνουν ένα δώρο και επιλέγοντας η πριγκίπισσα το καλύτερο θα παντρευόταν τον κάτοχό του.

    Ο Aladdin παρουσιάστηκε ως πρίγκιπας αλλά γρήγορα αναγνωρίστηκε και συλλήφθηκε. Τότε ακολούθησε μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της παράστασης με το βεζίρη να βάζει φωτιά στον πάγο γύρω από τον Aladdin.

    Στη συνέχεια ακολουθεί μία μεγάλη περιπέτεια για τον Aladdin ο οποίος θα αντιμετωπίσει και ένα τέρας. Τελικά ο πρωταγωνιστής βρήκε το καταλληλότερο δώρο και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Shariba.

     Όλη αυτή η εξαίσια ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα θαυμάσιο σκηνικό. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης, ντυμένοι με πολύχρωμες ενδυμασίες, μαγνητίζουν τους θεατές με τις εντυπωσιακές φιγούρες πάνω στον πάγο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περιγραφή του Αλέξη Κωστάλα ο οποίος είναι ο επίτιμος παρουσιαστής του καλλιτεχνικού πατινάζ στην Ελλάδα.

    Όλα αυτά συντελούν στη δημιουργία ενός μαγευτικού θεάματος, το οποίο συνάρπασε μικρούς και μεγάλους!!  


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ)

Picture
Από το μαθητή Θοδωρή  

Το NEED FOR SPEED HOT PURSUIT είναι ένα παιχνίδι racing και αναφέρεται κυρίως στους λάτρεις της ταχύτητας! Όπως το λέει και ο τίτλος του είναι ένα παιχνίδι ταχύτητας και καταδίωξης. Μπορείς να πάρεις το ρόλο του «φυγά» αλλά και του αστυνομικού και να ζήσεις την εμπειρία της ανελέητης καταδίωξης. Έχεις τη δυνατότητα επίσης να χειριστείς τα γρηγορότερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

   Παίρνεις μέρος σε διάφορα events, σε αγώνες ταχύτητας, προσπαθείς να ξεπεράσεις την καταδίωξη της αστυνομίας και να συλλάβεις τους υποτιθέμενους κακοποιούς.

   Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη βενζίνη και ένα nitro για έξτρα ταχύτητα.

   Επιλέγοντας την εφαρμογή Career Mode σου ανατίθενται μία σειρά από αποστολές. Κερδίζοντας ένα επίπεδο δυσκολίας που ονομάζεται Bounty Level, κερδίζεις το λεγόμενο Bounty Award το οποίο είναι ένα τιμητικό βραβείο.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΙΜΟΥ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Ο κρητικός γάμος πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση που διαρκεί αρκετές μέρες.

Κατ’ αρχήν δίνουν μεγάλη έμφαση στην έγκριση και συμμετοχή της οικογένειας. Ο πατέρας της οικογένειας αναλαμβάνει την έγκριση του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι, του οφείλει, όχι μόνο να ακολουθήσει τη συμβουλή του αλλά και να αποδεχτεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του.

Η τελετή ξεκινά με μία πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από τουφεκιές και μαντινάδες και καταλήγει στο σπίτι της νύφης.

Μετά το μυστήριο, το ζευγάρι επισκέπτεται το σπίτι του γαμπρού, όπου η μητέρα του, ταΐζει τη νύφη μελοκάρυδο και χαράζει σταυρό στην πόρτα, ενώ η νύφη χύνει μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός σαν το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι.

Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι που φτάνουν μέχρι το πρωί.   

ΣΤΗΒ ΤΖΟΜΠΣ

ΓΕΝΙΚΑ:


Με τον πρώτο Μ
acintosh έφερε την επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Ρixar τάραξε τα νερά στην κινηματογραφική παραγωγή, με το iΡhone ταρακούνησε την κινητή τηλεφωνία και με το iΡod τη μουσική. Ο περιθωριακός «σπασίκλας» του σχολείου είχε μπόλικα σκαμπανεβάσματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή. Κατάφερε να ξεπεράσει τις επαγγελματικές αποτυχίες και τον καρκίνο που λίγο έλειψε να τον στείλει στον άλλο κόσμο και να κάνει μια άνευ προηγουμένου επιστροφή, που τον καθιέρωσε σε αδιαμφισβήτητο γκουρού της ψηφιακής επανάστασης των 00s. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ:
      Ο 55 χρόνος Αμερικάνος, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 21ου αιώνα, πρώην πρόεδρος της Pixar και μην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple έχει συμβάλει σημαντικά στην ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Είναι ο δημιουργός των περίφημων iMac και MacBook αλλά και των gadgetiPhone, iPod και iPad.

To
1986 o Στήβ Τζόμπς αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας και παραγωγός σειράς ταινιών όπως οΠόλεμος των Άστρων. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, κάτι που την έκανε γνωστή και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Στήβ Τζόμπς. Παράλληλα το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο MacOS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interimCEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

        Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 τοiPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunesMusicStore (iTMS). 

Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στηβ Τζόμπς, στις αρχές του 2007 η
Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το
 iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τηβρετανική οικονομική εφημερίδα.

Αυτό είναι το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της εποχής ο οποίος (πρέπει να πούμε) έχει πάρει πολλά λεφτά.
Picture