Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ: παρουσίαση ενός εθίμου

«Ο στολισμός του επιταφίου και η περιφορά του»

Από τη μαθήτρια Λυδία

Στο χωριό Σούνιο κρατάνε ένα έθιμο την ημέρα της Μ. Παρασκευής (πριν το Πάσχα), το οποίο είναι ο στολισμός του επιταφίου και η περιφορά του.

Τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής, αφού η λειτουργία τελειώσει, οι νέες κοπέλες και οι γυναίκες του χωριού, μαζεύονται στην εκκλησία. Οι ανύπαντρες κοπέλες στολίζουν τον επιτάφιο, με όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια και οι μεγαλύτερες ψέλνουν τα εγκώμια και τραγουδούν μοιρολόγια που αφορούν το θάνατο του Χριστού. Άλλες γυναίκες φέρνουν φαγητά, γιατί πρέπει να αντέξουν όλο το βράδυ. Το πρωί, εφόσον έχει στολιστεί ο επιτάφιος, πηγαίνουν τα παιδιά στην εκκλησία και περνάνε από κάτω του τρεις φορές.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Τα παλικάρια κρατάνε τον επιτάφιο στα χέρια τους και περιφέρονται σε όλο το χωριό. Όλοι οι κάτοικοι από πίσω ψέλνουν τα εγκώμια με συγκίνηση. Αφού περάσουνε από όλους τους δρόμους του χωριού, γυρνάνε στην εκκλησία και συνεχίζεται για λίγη ώρα ακόμα η λειτουργία. Όταν τελειώσει γυρνάνε όλοι ήρεμοι και συγκινημένοι στα σπίτια τους.