Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΙΜΟΥ

        ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Από τη μαθήτρια Γεωργία

      Στην Κυψέλη ,ένα μικρό χωριό της Ξάνθης, κάθε χρόνο συνηθίζεται  να γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι. Στις 29 Αυγούστου ,την ημέρα της αποκεφάλισης του Ιωάννη, ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος διοργανώνει μια εκδήλωση, για να κερδίσει χρήματα. Ο σύλλογος αποτελείται κυρίως από τους νέους του χωριού. Μαζεύονται εκεί από νωρίς, για να είναι όλα έτοιμα και αποχωρούν τα ξημερώματα, στο τέλος του πανηγυριού. Πιο παλιά αυτός ο σύλλογος είχε διάφορες ομάδες. Άλλοι βοηθούσαν στο σερβίρισμα και στο μαγείρεμα, ενώ άλλοι μάθαιναν διάφορους παραδοσιακούς χορούς, για να τους παρουσιάσουν. Όμως τώρα επειδή τα άτομα λιγοστεύουν οι ομάδες αυτές υπολειτουργούν.                                                                                                                                                             

     Το πρωί όλοι οι κάτοικοι πηγαίνουν στην εκκλησία. Αργότερα ακολουθέι ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου με τα γειτονικά χωριά. Το βράδυ στην πλατεία, ενώ έχουν στηθεί τα τραπέζια που θα καθίσει ο κόσμος, αρχίζει το πανηγύρι. Ψήνουν κρέατα, ενώ μια ορχήστρα παίζει διάφορα παραδοσιακά τραγούδια. Ο κόσμος σηκώνεται, χορεύει, γλεντάει και διασκεδάζει. Τα παιδιά του συλλόγου σερβίρουν στα τραπέζια φαγητά και ποτά. Στο τέλος καθένας που φεύγει δίνει ένα χρηματικό ποσό, αναλόγως με αυτό που κατανάλωσε. Αυτά τα χρήματα τα κρατάει ο σύλλογος, για να πραγματοποιήσει εκδρομές και διάφορες εκδηλώσεις.                                                                                                                                

      Γενικός όλοι οι κάτοικοι περιμένουν πως και πως αυτό το έθιμο. Ντύνονται, στολίζονται και ανυπόμονοι πηγαίνουν να απολαύσουν αυτήν την βραδιά. Δεν υπάρχει κάτοικος που δεν παρευρίσκεται σε αυτό το μαγευτικό πανηγύρι. Αυτό το έθιμο γίνεται πολλά χρόνια και είναι γνωστό μέχρι την πόλη της Ξάνθης.