Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΙΜΟΥ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Από τη μαθήτρια Ειρήνη Φ.

Σε όλη την Ελλάδα την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας έχουν σαν έθιμο να βράζουν σιτάρι. Τη λεγόμενη «Βαρβάρα».

   Στη Δράμα που έχει προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα και γιορτάζει, αυτό το έθιμο, όπως και το έθιμο με τα καραβάκια, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Η  «βαρβάρα» είναι πολύ βρασμένο, σκληρό σιτάρι που μέσα ρίχνουν άλλα 9 είδη: ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια φουντούκια, ρεβίθια) ρόδια, ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα και άλλα. Επίσης προσθέτουν ζάχαρη και μπαχαρικά.

   Αυτή τη «βαρβάρα» την πηγαίνουν οι χριστιανοί στον εσπερινό. Ο ιερέας την ευλογεί και μετά την μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους. Μετά τον εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας με μουσική και στρατιωτικά αγήματα.

   Τελειώνοντας την περιφορά καταλήγουν στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας κοντά στην εκκλησία της. Εκεί  διάφοροι σύλλογοι, ο δήμος και σχεδόν όλες οι οικογένειες της Δράμας, πηγαίνουν στη λίμνη και αφήνουν τα καραβάκια τους. Τα καραβάκια είναι από ξύλο και φελιζόλ, έχουν φωτάκια, κεριά και είναι όλα λαμπερά. Τα φώτα αντικατοπτρίζονται στο νερό και γίνεται ένα πάρα πολύ ωραίο θέαμα. Όταν τα ρίχνουν κάνουν μία ευχή. Ο αέρας μετακινεί τα καραβάκια σε ένα σημείο, κι εκεί παίρνουν φωτιά.

    Όταν καίγονται τα καραβάκια θεωρείται τυχερό και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πραγματοποιηθεί η ευχή τους.